De champagnewijngaarden

De champagnestreek strekt zich uit over vijf departementen, waarvan drie het grootste deel van de productie leveren:

  • Marne: meer dan 20.000 hectare met alle Grand Cru-dorpen.
  • Aube: 5.000 hectare met wijnen van vergelijkbare kwaliteit.
  • Aisne: 2.000 hectare wijngaarden.

Seine-et-Marne en Haute-Marne hebben elk iets meer dan 10 hectare. In totaal telt de champagnestreek minder dan 30.000 hectare, slechts 2% van alle Franse wijngaarden.

Belangrijkste wijnregio’s

  • Montagne de Reims
  • Marnevallei
  • Côte des Blancs

Terroir

De bodem bestaat uit kalk en krijt, wat zorgt voor uitstekende drainage en warmteopslag – essentieel voor de rijping van de druiven.

De vinificatie van Champagne

Belangrijkste stappen:

  1. Oogsten en sorteren
  2. Persen (Cuvée, Taille, Rebêche)
  3. Bezinken (débourbage)
  4. Fermentatie bij lage temperatuur
  5. Overhevelen en rijpen in vaten
  6. Assemblage (de Cuvée)
  7. Tweede fermentatie (suiker + gist)
  8. Rijping op lattes (1 tot 3 jaar)
  9. Draaien van flessen (remuage)
  10. Dégorgement (bevriezing of handmatig)
  11. Dosering (Brut, Demi-Sec, enz.)
  12. Afsluiting, rijping, etikettering

Brut zonder jaartal drink je best jong (1 à 2 jaar). Millésimé’s kunnen jaren rijpen.